Menu

Fotbalová Liga mistrů v roce 2018/2019

0 Comment

Ve fotbalové Lize mistrů jde o to, projít podzimní a poté jarní částí až do finále. Tato sportovní soutěž se každoročně koná výhradně pro nejlepší týmy z jejich domácích soutěží. Jedná se o nejprestižnější fotbalovou soutěž světa. Poprvé se tato soutěž konala v roce 1955/1956. Svou výjimečnost si zachovává až dodnes.
Každoročně se účastní 32 týmů v základních skupinách, z čehož někteří mají již účast jistou, ze svého postavení ze své domácí ligy z předchozí sezóny. Ostatní ne tak úspěšné mančafty si svou účast musí vybojovat v kvalifikačních předkolech.
fotbalový stadion
Týmy:
·         Dortmund
·         Atl. Madrid
·         Club Bruggy
·         Monako
·         Barcelona
·         Inter
·         Tottenham
·         PSV
·         Liverpool
·         Neapol
·         PSG
·         CZ Bělehrad
·         FC Porto
·         Schalke
·         Galatasaray
·         Lok. Moskva
·         Bayern
·         Ajax
·         Benfica
·         AEK
·         Manchester City
·         Lyon
·         Hoffenheim
·         Šachtar
·         AS Řím
·         Real Madrid
·         CSKA Moskva
·         Plzeň
·         Juventus
·         Manchester Utd
·         Valencia
·         Young Boys
 starý míč
Začíná se hrát na podzim, kde jsou mančafty rozděleny do 4 základních skupin, vždy po 4 účastnících. Ve skupinové fázi hraje vždy každý s každým 2 zápasy. Jeden zápas hraje tým na domácím stadionu a druhý zápas odehraje na stadionu soupeře. První dva z každé skupiny, kteří nasbírají nejvíce bodů, postupují do jarní části soutěže. Třetího čeká sestup do Evropské ligy. Čtvrtý vypadává úplně.
Jarní část je vyřazovací. Zde se utkávají ti nejlepší. Tato část se skládá z osmifinále, čtvrtfinále, semifinále a finále. Zde proti sobě bojuje 16 klubů, které uspěly ve skupinové fázi. Každému je vždy před každým soubojem vylosován náhodný soupeř. Takto to probíhá až do finále, ve kterém se 2 nejlepší utkají na předem vybraném stadionu v jednom jediném zápase. Tento rok bude finálovým stadionem Wanda Metropolitano v Madridu.
Pravidelným zástupcem z českých řad je v poslední době Victoria Plzeň. Historicky nejúspěšnějším klubem je Real Madrid, který tuto soutěž vyhrál již 13x.
Nejlepší střelci Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Raúl Gonzáles.